Informatie

Aambeien

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Onder invloed van het hormoon progesteron (deze is meer aanwezig tijdens je zwangerschap) worden de wanden van je spieren en bloedvaten tijdens je zwangerschap slapper. Daarnaast duwt de groter wordende baarmoeder op de bloedvaten die door je bekken naar je benen toegaan en is de druk in deze bloedvaten verhoogd. Dit vergroot de kans op aambeien (hemorroïden), ongeveer 30-40 procent van de zwangeren heeft er last van.

 

Aambeien kunnen jeuk en bloedverlies veroorzaken, het is wel belangrijk om te achterhalen of het bloedverlies (doorlinken naar bloedverlies) bij de aambei vandaan komt of uit de vagina.

In de zwangerschap is er geen behandeling tegen aambeien. Warmte kompressen kunnen de pijn verlichten. Bij de drogist is er zalf (zonder recept) eventueel in combinatie met tabletten te verkrijgen. Aambeien verdwijnen na de bevalling meestal uit zichzelf, bij blijvende klachten kun je contact zoeken met de huisarts.

 

Adviezen:

  • Door obstipatie (doorlinken naar obstipatie) kunnen de aambeien toenemen, probeer er dus voor te zorgen dat je ontlasting zo soepel mogelijk blijft. Bij het onderwerp ‘Obstipatie’ geven we tips voor het soepel houden van je ontlasting.
  • Ga rustig op het toilet zitten voor ontlasting, neem de tijd. Persen kan de klachten verergeren.

Post a Comment