Informatie

Bandenpijn

Bandenpijn

Bandenpijn is een veel voorkomende klacht in de zwangerschap, bijna elke vrouw heeft hier wel eens mee te maken. Over het algemeen treedt het op vanaf de twintigste zwangerschapsweek, maar het kan ook al (veel) eerder optreden, vooral bij een tweede of volgende zwangerschap.

Waar komt bandenpijn vandaan? Je baarmoeder ‘hangt’ als het ware aan je banden, die banden lopen van de bovenkant van je baarmoeder naar je schaambot en houden zo je baarmoeder op haar plaats. In de zwangerschap groeit je baarmoeder, waardoor er spanning komt te staan op je banden.

Rond week twintig van je zwangerschap, begint de buik vaak echt te groeien. Er komt dan steeds meer gewicht en druk op de banden te staan, doordat ze mee moeten rekken (vergelijk het met een soort elastiek). Dit rekken kan gevoelig zijn en wordt meestal als stekend of zeurend omschreven. Vooral bij houdingsveranderingen kun je hier last van hebben (gaan staan, gaan zitten, gaan lopen, draaien in bed). Met rust zakt het over het algemeen weer af. Bandenpijn is niet te voorkomen, het hoort er echt bij. Probeer dit dus ook te accepteren. Er zijn wel een aantal tips om het iets te beperken:

  • Rustig omgaan met bewegingsveranderingen.
  • Een warme kruik tegen je buik helpt de spieren en banden te ontspannen.
  • Bij lang staan, kun je de buikspieren iets aanspannen, zodat je buik minder ‘hangt’.
  • Bij ernstige klachten: een band of doek om de buik. Dit geeft stevigheid aan de buik en ondersteunt daarmee de buik- en rugspieren. Draag deze band niet te vaak! Anders neemt zo’n band de functie van je eigen spieren over en worden deze lui. Verwar een buikband niet met een bekkenband.
No Comments

Post a Comment