Informatie

Bekkenbodem

Bekkenbodem

Onderstaande informatie is in samenwerking geschreven met Branca Smit, bekkenfysiotherapeut bij Bekkenfysiotherapie Hogen Esch.

De bekkenbodem is een stelsel van spieren en bindweefsel. De bekkenbodem is een koepelvormige spier onder aan het bekken. Ze loopt tussen het schaambeen, de stuit en beide zitknobbels. Van nature heeft ze een bepaalde basisspanning en werkt als een trampoline. De bekkenbodem heeft verschillende spierlagen en verschillende functies. Ze draagt bij aan de stabiliteit van het bekken. Ze moet de organen (blaas, baarmoeder, darmen) ondersteunen. Goed kunnen ontspannen tijdens plassen, ontlasten of bevallen. Maar moet ook goed kunnen aanspannen met een juiste timing om geen urine of ontlasting te verliezen. Tevens heeft de bekkenbodem een seksuele functie waarbij aan- en ontspannen beide belangrijk zijn.

Door de zwangerschap duwt de baarmoeder op de bekkenbodem en de blaas. Daarnaast zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat de spieren en bindweefsels verslappen. Je bekkenbodem ondersteunt dus minder, dit kan zorgen voor ongewenst urineverlies, verzakkingsklachten, maar ook het niet goed kunnen ophouden van windjes of ontlasting.

Veel vrouwen hebben een te gespannen bekkenbodem waardoor er een afname is van de trampolinefunctie. Dit kan ook urineverlies tot gevolg hebben. Dus niet alle vrouwen met urine verlies hebben een te slappe bekkenbodem. Lage rugklachten buiten de zwangerschap om zijn een risicofactor voor te veel spanning in de bekkenbodem.

Adviezen:

  • Oefenen van de bekkenbodemspieren helpt de bekkenbodem in conditie te houden en klachten te verminderen. Op www.bekkenbodemonline.nl is veel informatie te vinden over de bekkenbodem en hoe je deze kunt oefenen. De app ‘Bekkenbodem’ is ook gratis de downloaden en hierop kun je ook uitleg en oefeningen vinden, ook herinnert deze app je er regelmatig aan dat je moet oefenen!
  • De bekkenbodem is GEEN krachtspier maar een coördinatie spier. Als je de bekkenbodem oefent zijn het aanspannen en ontspannen beide belangrijk.
  • Wil je meer informatie of hulp bij het oefenen van je bekkenbodem of twijfel je of klachten die je hebt te maken kunnen hebben met je bekkenbodem? Neem laagdrempelig en zonder verwijzing contact op met de bekkenfysiotherapeut.

 

De bekkenbodem na de bevalling
De bekkenbodem heeft na de verslapping tijdens de zwangerschap en de rek tijdens de bevalling drie tot zes maanden nodig voor herstel. Bij te veel doen kun je een zwaar gevoel (balgevoel) ervaren in de bekkenbodem. De bekkenbodem heeft onder druk gestaan en is opgerekt tijdens de bevalling. Het heeft dus tijd nodig voordat de bekkenbodem herstelt is. Lang persen, een kind zwaarder dan 4 kilo of verzakkingsklachten in de familie zijn risicofactoren voor een langer of moeilijker herstel.

Adviezen:

  • Het is verstandig de eerste weken, of als je een zwaar gevoel (balgevoel) ervaart regelmatig te liggen om de druk van de bekkenbodem af te halen. Ook kun je vanaf de eerste week na de bevalling al rustig beginnen met bekkenbodemoefeningen door de vagina in te trekken en weer los te laten. Let hierbij op dat je niet je billen en buik meeneemt of je adem vast zet. Het is normaal dat dit de eerste dagen na de bevalling wat meer moeite kost.
  • Om klachten op latere leeftijd te voorkomen (denk hierbij aan verzakkingsklachten, urineverlies of problemen rondom ontlasting) is het verstandig om 6 weken na de bevalling de bekkenbodemfunctie te controleren middels een post partum consult bij de bekkenfysiotherapeut, dit is niet verplicht. Door het doen van de juiste oefeningen kun je klachten op latere leeftijd voorkomen.
  • Als er sprake was van een knip of scheur bij de bevalling is het nog belangrijker om de bekkenbodem te oefenen. Doordat je de bekkenbodem oefent is er extra doorbloeding en dit zorgt voor een sneller en beter herstel.