Informatie

Bloedarmoede

Bloedarmoede

In de rode bloedcellen zit hemoglobine (Hb). Hb is nodig om zuurstof via het bloed naar de cellen in het lichaam te vervoeren. Het Hb-gehalte is de verhouding tussen de hoeveelheid Hb en de rest van het bloed. Tijdens de zwangerschap is het Hb-gehalte altijd wat lager dan buiten de zwangerschap. Dat komt omdat je in je zwangerschap meer bloed in je lichaam hebt, met verhoudingsgewijs meer vocht (plasma) dan rode bloedcellen. We controleren het Hb twee keer in de zwangerschap: de eerste keer bij het uitgebreide bloedonderzoek aan het begin de zwangerschap en de tweede keer rond 30 weken zwangerschap. Soms kan het Hb te laag zijn in de zwangerschap waardoor je klachten kunt ervaren, overigens is meestal je zwangerschap zelf de reden van deze klachten en zijn ze dus onschuldig. Voor meer informatie zie de website deverloskundige.nl.

In de zwangerschap is het sowieso belangrijk om bewust met voeding om te gaan. IJzerrijke voeding helpt om je Hb-gehalte op peil te houden:

  • Graanproducten: volkorenbrood, volkorenpasta, muesli, zilvervliesrijst
  • Vlees (vooral rund- of lamsvlees), vis (vooral kabeljauw, haring en sardientjes) en eieren
  • Peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en sojabonen
  • Bij elke maaltijd groenten (spinazie, andijvie, broccoli, courgette, doperwten, tomatenpuree) of fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C, hiermee neemt het lichaam ijzer gemakkelijker op
  • Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten
  • Appelstroop, gedroogd fruit (abrikozen en vijgen) en noten

Eventueel kun je Roosvicee Ferro drinken of Floradix ijzer-elixir (het ijzerprobleem met voeding oplossen is het beste!).

Meer informatie via het Voedingscentrum of de folder ‘Dieetadvies bij een ijzerverrijking‘ van het WFG.

Post a Comment