Informatie

 
hoe werkt het

Borstvoeding

Borstvoeding geven is een logisch vervolg op zwangerschap en geboorte. Het is de meest natuurlijke voeding voor je baby. Er is lang gedacht dat het niet uitmaakte of een baby met moedermelk of met kunstvoeding werd grootgebracht. We weten nu dat moedermelk wel degelijk verschilt van kunstvoeding. Moedermelk bevat voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij de opbouw van het immuunsysteem en de groei van hersenen en zenuwstelsel van je kind.

Ook op de gezondheid van de moeder heeft het geven van borstvoeding effect; de baarmoeder herstelt sneller na de bevalling. Vrouwen die geen borstvoeding hebben gegeven, hebben meer kans op bepaalde ziekten.

Naast de vele gezondheidsaspecten, is het geven van borstvoeding ook praktisch.  Moedermelk heeft altijd de juiste temperatuur, is afgestemd op de behoefte van de baby, is hygiënisch en bovendien goedkoop. Bij de keuze voor het wel of niet geven van borstvoeding spreekt moeder natuur duidelijke taal. Maar liefst 98% van de vrouwen is lichamelijk in staat om borstvoeding te geven.

Borstvoeding geven is een goede investering in de gezondheid van je kind en jezelf. Borstvoeding is heel natuurlijk, maar gaat niet altijd vanzelf.  Wij adviseren je dan ook om je hier van te voren alvast op voor te bereiden.  Dit kan door het volgen van een voorlichtingsavond over borstvoeding of door het volgen van een borstvoedingscursus.  Indien je twijfels hebt of problemen voorziet bij het geven van borstvoeding, is het goed om dit al tijdens een zwangerschapscontrole met ons te bespreken.

In sommige gevallen is het niet mogelijk of wenselijk om borstvoeding te geven. Of je hebt alles goed afgewogen en toch besloten om kunstvoeding te geven. Dan respecteren we je keuze en kunnen we je ook daarbij goed adviseren en begeleiden.