Informatie

CORONAVIRUS

CORONAVIRUS

BELANGRIJK BERICHT MET BETREKKING TOT HET CORONAVIRUS – 15-06-2020

 

Lieve zwangere of kraamvrouw,

 

We kunnen ons voorstellen dat er veel onrust heerst omtrent het coronavirus. Belangrijk om te weten is dat het virus, voor zover bekend, hetzelfde verloopt bij een zwangere als bij een niet-zwangere. Ook zijn er geen aanwijzingen dat het virus in de buik al overdraagbaar is aan de ongeboren baby. Er lijkt dus geen verhoogd risico op bijvoorbeeld een miskraam of een aangeboren afwijking.

 

Op 13 maart 2020 is er door de Nederlandse organisatie voor verloskundigen (KNOV) een advies gegeven omtrent maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Ondertussen zitten we gelukkig al in de fase van meerdere versoepelingen! Maar we blijven voorzichtig: veilige zorg staat natuurlijk ten alle tijden voorop.

 

LET OP!! Omdat wij soms onze zorg telefonisch doen, kan het zijn dat we met een anoniem telefoon nummer contact met jullie zoeken.

 

De volgende maatregelen/versoepelingen gelden vanaf 15 juni 2020:

  • We geven géén hand, we hebben sowieso zo weinig mogelijk lichamelijk contact met elkaar en houden wanneer mogelijk 1,5 meter afstand.
  • Indien je klachten hebt die mogelijk bij corona kunnen passen, komt dan niet naar de praktijk! Dit gaat om verkouden, hoesten en koorts >38 graden. Verzet je afspraak tot je >24 uur klachtenvrij bent en volg de adviezen van het RIVM. Indien je klachten hebt die bij corona kunnen passen en een controle is medisch noodzakelijk, dan zullen wij beschermende materialen dragen (mondkapje, handschoenen, spatbril, schort/overall).
  • Je partner (geen kinderen, vriendin, oma oid) mag 2-4 keer mee naar een verloskundige controle bij ons op de praktijk. Jullie mogen zelf bepalen welke controles dit zullen zijn, denk aan: vitaliteitsecho, intake/counseling, bevalinformatie. Voor echocentrum Eva van Hoorn geldt: je partner mag mee naar alle echo’s. Voor de partner geldt: 1,5 meter afstand tot de zorgverlener! En alleen mee indien geen klachten.
  • De wachtkamer en spreekkamer houden we zo leeg en schoon mogelijk (geen speelgoed of boeken). We streven naar niet meer dan 2 personen in de wachtkamer. Anders graag even buiten wachten.
  • De zwangerschapscontroles zijn allemaal op de praktijk, zoals wij gewend zijn van vóór de corona crisis. Wij streven naar zorg op maat.
  • De voorlichtingsavonden over de bevalling en borstvoeding gaan wij weer houden in De Bonte Veer. De eerstvolgende voorlichtingsavonden over de bevalling zijn op dinsdag 30 juni door Ellen en op maandag 24 augustus door Petra. De eerstvolgende voorlichtingsavonden over borstvoeding zijn op maandag 5 oktober en maandag 7 december.
  • Er is tot op heden de vrijheid in keuze waar je wilt bevallen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Op beide plekken mag, naast je geboortepartner, één iemand anders aanwezig zijn (moeder, doula, fotograaf…). Deze personen houden >1,5 meter afstand tot zorgverleners.
  • De visites in de kraamweek mogen wij sinds 15 juni weer aan huis doen. Als er veel huisbezoeken gepland staan, kan er gekozen worden om (na overleg) een visite toch telefonisch te doen. Indien je zelf een telefonisch consult wenst ipv een huisbezoek, overleg dit dan met één van ons. Indien blijkt dat het noodzakelijk is dat wij vaker langskomen, gebeurt dit natuurlijk.
  • De spoed belinstructies die aan de binnenkant van het zwangerschapsmapje staan, blijven hetzelfde. Wij zullen telefonisch inschatten of een controle nodig is.
  • Het ziekenhuis heeft ook zijn maatregelen. Zo is de partner nog niet welkom bij zwangerschapscontroles in het ziekenhuis. Zie https://www.dijklander.nl/corona.

Wij hopen jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Bij vragen kunnen jullie altijd de dienstdoende verloskundige mailen of bellen. Bedankt voor jullie begrip. We hopen zo met zijn allen de verspreiding van het virus tegen te gaan.

 

Lieve groet  van Mieke, Ellen, Petra en Emma

 

——————————————————————————————

Update 27-03-2020

Op 25 maart is in Nederland het document Zwangerschap werk en COVID-19 25 maart 2020 opgesteld voor werkende zwangeren. Dit protocol gaat om zwangeren zonder onderliggend lijden. Voor werkende zwangeren met onderliggend lijden verwijzen wij naar de bijlage van de LCI-richtlijn voor risicogroepen: https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/preventiebeleid-hoogrisicogroepen.

——————————————————————————————-

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.