Informatie

CORONAVIRUS

CORONAVIRUS

BELANGRIJK BERICHT MET BETREKKING TOT HET CORONAVIRUS – OKTOBER 2020

 

Lieve zwangere of kraamvrouw,
We kunnen ons voorstellen dat er (opnieuw) veel onrust heerst omtrent het coronavirus. Belangrijk om te weten is dat het virus, voor zover bekend, hetzelfde verloopt bij een zwangere als bij een niet-zwangere. Ook zijn er geen aanwijzingen dat het virus in de buik al overdraagbaar is aan de ongeboren baby. Er lijkt dus geen verhoogd risico op bijvoorbeeld een miskraam of een aangeboren afwijking.

 

LET OP!! Omdat wij soms onze zorg telefonisch doen, kan het zijn dat we met een anoniem telefoon nummer contact met jullie zoeken.

 

Mondkapje: je kunt ter overweging nemen om zelf een mondkapje te dragen tijdens de bezoeken aan de praktijk. In de wachtkamer is dit wel het advies als er ook anderen aanwezig zijn. Wij dragen als verloskundigen in ieder geval een mondkapje als we verwachten langer dan 15 minuten binnen de 1,5 meter zone aanwezig zijn van jou. Bij de baring zal dit zeker zo zijn. Omdat het wetenschappelijke bewijs nog wisselend is over het structureel dragen van mondkapjes, zullen wij hier als verloskundigen mogelijk verschillend mee omgaan.

 

De volgende maatregelen/verscherpingen gelden vanaf oktober 2020:

  • We geven géén hand, we hebben sowieso zo weinig mogelijk lichamelijk contact met elkaar en houden wanneer mogelijk 1,5 meter afstand.
  • Indien je klachten hebt die mogelijk bij corona kunnen passen, komt dan niet naar de praktijk! Dit gaat om (licht) verkouden, hoesten of koorts >38 graden. Verzet je afspraak tot je >24 uur klachtenvrij bent en laat je testen via de GGD. Indien je klachten hebt die bij corona kunnen passen en een controle is medisch noodzakelijk, dan zullen wij beschermende materialen dragen.
  • Je partner (geen kinderen, vriendin, oma oid) mag 2-4 keer mee naar een verloskundige controle bij ons op de praktijk. Jullie mogen zelf bepalen welke controles dit zullen zijn, denk aan: vitaliteitsecho, intake/counseling en bevalinformatie. Voor echocentrum Eva van Hoorn geldt: je partner mag mee naar alle echo’s. Voor de partner geldt: 1,5 meter afstand tot de zorgverlener! En alleen mee indien geen klachten.
  • De wachtkamer en spreekkamer houden we zo leeg en schoon mogelijk (geen speelgoed). We streven naar niet meer dan 2 personen in de wachtkamer. Anders graag even buiten wachten. Kom dus niet tè vroeg.
  • De zwangerschapscontroles zijn allemaal op de praktijk, zoals wij gewend zijn van vóór de corona crisis. Wij streven naar zorg op maat, geef dus ook aan wat jouw/jullie wensen hierin zijn.
  • De voorlichtingsavonden over de bevalling en borstvoeding gaan vooralsnog nog door, advies om tot het moment dat je op je vaste plek zit een mondmasker te dragen.
  • Er is tot op heden de vrijheid in keuze waar je wilt bevallen, zowel thuis als in het ziekenhuis. In het ziekenhuis is de partner van de barende welkom, maar helaas geen ander niet-medisch persoon (zoals een moeder, vriendin, doula of fotograaf). Studenten zijn wel welkom. In de thuissituatie is naast de partner één ander persoon welkom, graag op 1,5 meter afstand van de zorgverlener(s).
  • De visites in de kraamweek doen wij zowel thuis als telefonisch. Als er veel huisbezoeken gepland staan, kan er gekozen worden om (na overleg) een visite toch telefonisch te doen. Indien je zelf een telefonisch consult wenst ipv een huisbezoek, overleg dit dan met één van ons. Indien blijkt dat het noodzakelijk is dat wij vaker langskomen, gebeurt dit natuurlijk. Als de kraamzorg in huis aanwezig is, is het advies geen ander niet-medisch bezoek te ontvangen.
  • De spoed belinstructies die aan de binnenkant van het zwangerschapsmapje staan, blijven hetzelfde. Wij zullen telefonisch inschatten of een controle nodig is.
  • Het ziekenhuis heeft ook zijn maatregelen. Zo is het nu verplicht om een mondkapje te dragen bij binnenkomst en in de gangen van het ziekenhuis (graag zelf meenemen!). Zie andere maatregelen en bezoekregelingen op https://www.dijklander.nl/corona.

 

Wij hopen jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Bij vragen kunnen jullie altijd de dienstdoende verloskundige mailen of bellen. Bedankt voor jullie begrip. We hopen zo met zijn allen de verspreiding van het virus tegen te gaan.

 

Lieve groet  van Mieke, Ellen, Petra en Emma

 

——————————————————————————————

Update 27-03-2020

Op 25 maart is in Nederland het document Zwangerschap werk en COVID-19 25 maart 2020 opgesteld voor werkende zwangeren. Dit protocol gaat om zwangeren zonder onderliggend lijden. Voor werkende zwangeren met onderliggend lijden verwijzen wij naar de bijlage van de LCI-richtlijn voor risicogroepen: https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/preventiebeleid-hoogrisicogroepen.

——————————————————————————————-

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.