Informatie

Harde buiken

Harde buiken

Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken: ook wel ‘harde buiken’ genoemd, de medische term is ‘braxton-hickscontracties’. De baarmoeder is een spier welke zich ontwikkelt in de zwangerschap, harde buiken zijn een onderdeel van deze ontwikkeling en kunnen geen kwaad. Harde buiken geven geen ontsluiting.

Harde buiken zijn van korte duur (maximaal een aantal minuten) en pijnloos, ze kunnen wel gevoelig zijn. Meestal zit er geen/weinig ritme in, soms kunnen ze wel een periode regelmatig voorkomen. In de laatste weken van de zwangerschap kunnen harde buiken iets vaker voorkomen en ook gevoeliger zijn. De baarmoeder bereidt zich op die manier voor op de bevalling en de baarmoedermond kan door de harde buiken soms al zachter worden en een beetje opengaan. Deze harde buiken geven soms wel ongemak in de onderbuik en liezen, dit noemen we ook wel oefenweeën of voorweeën.

Wanneer de harde buiken regelmatig voorkomen, ga dan na of er toename is in de regelmaat, duur en intensiteit. Meestal is dit niet het geval en zakken de harde buiken (met behulp van rust!) na een periode weer af. Wanneer dit niet het geval is zijn de harde buiken mogelijk weeën en kun je contact met ons zoeken.

Bij een orgasme trekt de baarmoeder samen, ook wanneer je niet zwanger bent. In de zwangerschap zijn harde buiken na een orgasme dus een logisch gevolg en kunnen geen kwaad. Lees hier meer over seksualiteit rondom je zwangerschap.

Adviezen:

  • Soms kunnen harde buiken een signaal van je lichaam zijn om rustiger aan te doen. Wanneer je bij meer rust minder harde buiken ervaart, is het goed om dit signaal van je lichaam op te volgen. Zoek voor jezelf een manier van rust en ontspanning. Probeer na te gaan waarom je lichaam misschien meer rust nodig heeft. Dit kan zijn op het gebied van werk en de vaak daarbij behorende lichamelijke inspanning, maar ook mentaal/psychisch kan er drukte zijn.
  • Voorweeën of ‘echte’ weeën? Doe de douchetest! Voorweeën stoppen vaak onder de douche en ‘echte’ weeën niet. Daarnaast zorgt de warmte van de douche vaak voor ontspanning, altijd goed dus.
  • Heb je misschien een blaasontsteking? Dit kan een oorzaak zijn van een toename van harde buiken. Wanneer je hieraan twijfelt laat dit dan laagdrempelig controleren bij je huisarts. Geef het wel aan ons door wanneer je een blaasontsteking hebt.