Informatie

Hartkloppingen

Hartkloppingen

Tijdens je zwangerschap stroomt er meer bloed (ongeveer een liter extra) door je lichaam. Je hart moet daardoor harder werken. In rust kun je soms je hart voelen kloppen.  Ook kan het lijken alsof je hart een slag overslaat of juist een keer extra slaat.

Hartkloppingen kunnen ook ontstaan als je op je rug ligt (bijvoorbeeld tijdens een echo of in bed). Je zwangere baarmoeder duwt dan onder invloed van de zwaartekracht een belangrijke ader (de vena cava inferior) een beetje dicht, waardoor je bloeddruk plotseling daalt. De medische benaming voor dit verschijnsel is het vena-cava-syndroom.

Adviezen:

  • Hartkloppingen kunnen je een angstig gevoel geven. Probeer rustig te blijven. Ga even zitten of liggen en leid je aandacht af door bijvoorbeeld wat te lezen.
  • Als je last hebt van pijn op de borst tijdens de hartkloppingen, neem dan direct contact op met je huisarts.
  • Een rustige lage buikademhaling zorg voor de beste opname van zuurstof. Hierdoor voel je je minder duizelig of slap en een rustige/lage buikademhaling voorkomt hyperventilatie.
  • Als je last hebt bij het op je rug liggen, draai dan op je (linker)zij.
  • Heb je ook last van tintelende vingers of een licht gevoel in je hoofd, dan ben je waarschijnlijk aan het hyperventileren. Je ademt dan te veel zuurstof in en te weinig uit. Maak een kommetje van je handen en zet deze voor je mond tijdens het ademhalen. Je kunt ook in- en uitademen in een plastic zakje.

 

Mag ik op mijn rug slapen als ik zwanger ben?
Je mag slapen zoals je zelf wilt en prettig vindt in de zwangerschap! Daar is dan ook meteen het belangrijkste mee gezegd: wat je (nog) prettig vindt. Vaak geeft je lichaam (of de baby!) vanzelf aan als een bepaalde houding niet meer fijn is, luister daarin goed naar je lichaam. Wanneer je als je zwanger bent op je rug ligt kan dit niet fijn voelen. Dit komt (zoals hierboven beschreven) omdat de zwangere baarmoeder onder invloed van de zwaartekracht een belangrijke ader (een beetje) dicht kan duwen. Hierdoor kun je je niet lekker voelen. Vaak is een zijligging de meest comfortabele houding, op de linkerzij wordt deze ader het meest ontlast.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.