Informatie

Huid

Huid

Pigment
Tijdens de zwangerschap is er vaak een verandering van het pigment in de huid. Dit kan je terug zien in de lijn onder de navel, rondom de tepels, rondom de vagina en in je gezicht. In het gezicht wordt de toename van het pigment ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Na de zwangerschap verdwijnen de pigmentvlekken meestal vanzelf weer.

Adviezen:

  • Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon met zonnebrandcrème, een dagcrème met SPF, een hoed of uit de zon blijven.

 

Striae
Door de snelle groei van je buik, benen en borsten kunnen de elastische vezels van je huid scheuren, waardoor paars- of blauwrode strepen ontstaan: striae. Striae wordt veroorzaakt door een snelle uitzetting van de huid. Striae is niet te voorkomen, het is wel zo dat een vochtrijke huid (probeer 2 liter water te drinken per dag) moeilijker scheurt. Na verloop van tijd vervagen deze strepen wel en worden lichter van kleur, maar zullen nooit helemaal meer verdwijnen.

“Beauty scars noem ik ze, een trofee na twee zwangerschappen die twee prachtige kinderen hebben opgeleverd. Kijk eens wat mijn lichaam heeft gepresteerd. Het bewijst dat schoonheid vele lagen heeft. Je lichaam vertelt een verhaal, je ziet eraan wat iemand heeft meegemaakt. Dat zij kinderen heeft gebaard, of moeite heeft gedaan om overgewicht kwijt te raken. Wij vrouwen zijn vaak negatief over ons lijf, terwijl onze mannen er juist positief over zijn.” Linda Magazine 2017

 

Haargroei
De haargroei kan anders zijn in de zwangerschap. Door hormonen groeien de haren sneller en er kan een milde vorm van overbeharing zijn (soms ook op plaatsen waar je normaal geen haren hebt zoals bijvoorbeeld gezicht, rond de tepels, op de onderbuik tussen navel en schaamstreek). Tijdens de zwangerschap is de haaruitval verminderd, maar de eerst maanden na de bevalling vallen de haren extra uit. Het normale patroon herstelt zich binnen een jaar.