Informatie

Koortslip

Koortslip

Het herpesvirus geeft kleine, besmettelijke blaasjes. Deze kunnen ontstaan op de lip, ook wel koortslip genoemd. Bij genitale herpes zitten de blaasjes op de geslachtsdelen. De oorzaak van beide infecties is dus hetzelfde virus! De blaasjes gaan vanzelf weer weg maar kunnen weer terug komen. In de zwangerschap kan een infectie (zowel op de lip of bij de geslachtsdelen) geen kwaad.

 

Voorzichtigheid is belangrijk bij een herpesinfectie rondom de bevalling. Het virus kan dan overgedragen worden aan de baby en die kan er heel erg ziek van worden (herpes neonatorum met mogelijk hersenvliesontsteking). Mensen met een koortslip moeten voorkomen dat kinderen direct in contact komen met de actieve koortslip. Daarnaast is nodig regelmatig de handen te wassen met een antibacteriële zeep. Bespreek een genitale herpes infectie in de zwangerschap met de verloskundige.

 

Laat na de bevalling mensen die een koortslip hebben liever niet op kraamvisite komen en in ieder geval de baby niet zoenen, knuffelen of aanraken. Om besmetting te voorkomen moeten gezinsleden met een koortslip steeds hun handen wassen voor ze de baby aanraken en direct contact met de koortslip vermijden. Hoe ouder de baby wordt, hoe kleiner het risico op infectie, maar voorzichtigheid is geboden tot een jaar na de geboorte.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.