Informatie

Mag ik op mijn buik/rug slapen als ik zwanger ben?

Mag ik op mijn buik/rug slapen als ik zwanger ben?

We krijgen regelmatig de vraag van buikslapers of ze nog op hun buik mogen slapen in de zwangerschap, maar ook over slapen op de rug gaan veel verhalen rond.

Je mag slapen zoals je zelf wilt en prettig vindt in de zwangerschap! Daar is dan ook meteen het belangrijkste mee gezegd: wat je (nog) prettig vindt. Vaak geeft je lichaam (of de baby!) vanzelf aan als een bepaalde houding niet meer fijn is, luister daarin goed naar je lichaam (en naar je baby!). Wanneer je als je zwanger bent op je rug ligt kan dit niet fijn voelen (onbehagen, duizeligheid, zweten, misselijkheid). Dit komt omdat de zwangere baarmoeder onder invloed van de zwaartekracht een belangrijke ader/bloedvat (een beetje) dicht kan duwen, hierdoor daalt je bloeddruk plotseling. De medische benaming voor dit verschijnsel is vena-cava-syndroom. Hierdoor kun je je niet lekker voelen, maar het kan geen kwaad. Vaak is een zijligging de meest comfortabele houding, op de linkerzij wordt deze ader het meest ontlast.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.