Informatie

Ontlasting

Ontlasting

Onderstaande informatie is in samenwerking geschreven met Branca Smit, bekkenfysiotherapeut bij Bekkenfysiotherapie Hogen Esch.

Tijdens de zwangerschap werken de darmen wat trager. Dit komt door de veranderde hormonale huishouding in je lichaam, waardoor de spieren in de darmwand (die ervoor zorgen dat de ontlasting naar buiten word vervoerd) slapper zijn en dus minder goed kunnen werken. Daarnaast verdrukt de groeiende baarmoeder de darmen en neemt bij veel zwangere vrouwen hun lichaamsbeweging af (het is dus eigenlijk juist des te belangrijker dat je wel die 30 minuten per dag beweegt!). Soms ontstaan aambeien indien de ontlasting erg hard is. Om aambeien proberen te voorkomen, is het belangrijk om te proberen niet te persen op het toilet. Je kunt beter door middel van ademhaling en de juiste toilethouding de darmwerking proberen te stimuleren.

Adviezen:

  • Het is belangrijk om goed te drinken (>2 liter water per dag, dit kun je jezelf aanleren!).
  • Met voeding kun je veel doen om je ontlasting soepeler te laten verlopen. Je kunt op de website van het Voedingscentrum kijken voor meer tips.
  • Lichaamsbeweging stimuleert de darmwerking, daarom is het extra belangrijk om minimaal 30 minuten per dag te bewegen.
  • Ga op aandrang, neem een goede toilethouding aan. Als je niet gaat poepen bij aandrang gaat het aandranggevoel weg en onttrekken de darmen (nog meer) vocht uit de ontlasting. Dit heeft tot gevolg dat de ontlasting harder wordt en er moeilijker uit komt. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan.
  • Er zijn heel veel eenvoudige tips rondom obstipatie, speur hiervoor gerust het internet af. Ook een gezondheids- of natuurwinkel hebben soms natuurlijke producten (zoals lijnzaad) die goed kunnen helpen.
  • Indien nodig, mogen sommige laxeermiddelen gebruikt worden in de zwangerschap. Lactulose is een laxeermiddel wat zonder recept verkrijgbaar is en wat kan helpen bij obstipatie. Andere laxeermiddelen gaan op recept via de huisarts. Voor alle medicijnen geldt: hoe minder, hoe beter. Het is dus beter om te proberen het probleem eerst met bovenstaande stappen op te lossen.
  • Problemen met ontlasting/windjes kunnen mogelijk te maken hebben met functie van je bekkenbodem. Twijfel je of klachten die je hebt te maken kunnen hebben met je bekkenbodem? Neem laagdrempelig en zonder verwijzing contact op met een bekkenfysiotherapeut.

Ontlasting na de bevalling
De eerste keer ontlasten na de bevalling kan best een beetje eng zijn. Meestal duurt het een paar dagen voordat dit op gang komt. Belangrijk om op aandrang te gaan. Ga ontspannen bol zitten op de wc. Als je goede aandrang hebt komt de ontlasting meestal vanzelf, probeer niet te persen. Mogelijk zijn er aambeien ontstaan tijdens de bevalling. Dit kan wat helder bloed geven bij het afvegen. Aambeien herstellen vanzelf weer na de bevalling.

Adviezen:

Diarree
Net als buiten de zwangerschap, kun je ook in de zwangerschap last hebben van diarree. De oorzaak is meestal een griepje of wanneer je iets verkeerds gegeten hebt. Belangrijk is om goed te blijven drinken. Je kunt eventueel ORS halen bij de drogist of apotheek.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.