Wie zijn wij?

In de praktijk werken we met vier verloskundigen: Ellen Zwagerman, Petra Zwagerman, Emma van Krimpen en Monique Reijn. Laagdrempelige zorg vinden we belangrijk. Daarom streven we ernaar waar mogelijk met deze vaste gezichten te werken. Met deze reden vangen we elkaars vakantie op en zie je ook in de zomer vertrouwde gezichten. Wij werken niet met een praktijkassistente: met elk contact (controle, telefonisch, e-mail of thuis) tref je ons.

Het team

Waarom kiezen voor onze zwangerschapszorg?

Ellen

Geboortejaar: 1990
Beëdiging: Beëdigd als verloskundige in juli 2013 op de Verloskunde Academie Amsterdam (hetzelfde als Petra, we hebben de opleiding samen doorlopen). BIG 4991 7262 503
In de praktijk werkzaam sinds: 2013 (ik heb vanaf mijn afstuderen nergens anders gewerkt!)
Woonplaats: Andijk
Vrije tijd: We hebben een ruime tuin en ik vind tuinieren erg leuk, vooral ook moestuinieren waarbij ik kan eten van onze eigen grond! We wonen dichtbij het IJsselmeer waarin ik graag zwem, maar ik vind bewegen (op de fiets naar de praktijk vanuit Andijk) en wandelen/hardlopen/crossfit ook heerlijk. Daarnaast onderneem ik graag van alles met mijn lieve man Wim, familie en vrienden en hou ik van muziek in vele vormen en maten.

Hoe uniek is de vrouw dat ze in staat is tot het dragen, baren en groot brengen van haar kinderen. Een natuurlijke, oeroude maar ook ingrijpende gebeurtenis waarbij er veel veranderd aan en in je lichaam, maar ook met je gedachtes, gevoelens en relatie. De natuur kan het vaak heel goed zelf. Mijn rol is vooral luisteren, kijken, laten gaan waar kan en alleen bijsturen waar nodig. Het blijft bijzonder keer op keer en ik zie het als mijn taak om je te begeleiden bij deze belevenis. We zien de gezondheidszorg in zijn geheel meer medicaliseren, vaak door (ongegronde) angst. Ik zeg vaak: "Je moet helemaal niets, alles is vrijwillig, niets moet. Het is jullie kind en jouw lichaam." Door goede voorlichting en begeleiding hoop ik dat je bewuste keuzes kunt maken waar je helemaal achter staat en dat je 100% vertrouwt op jezelf, dat jouw lichaam dit als geen ander kan!

P.s. Waar ik spreek over je is dat vaak ook jullie 🙂

Mijn karakter omschrijf ik als open, ruimdenkend, daadkrachtig en recht door zee.

Petra

Geboortejaar : 1991
Beëdiging : Beëdigd als verloskundige in juli 2013 op de Verloskunde Academie Amsterdam. BIG 8991 7260 303
In de praktijk werkzaam sinds : 2016
Woonplaats : Onderdijk (Wervershoof)
Vrije tijd : Ik hou er van om erop uit te gaan (liefst in de natuur) met mijn partner René en onze dochter Loes (2018) en zoon Sam (2021). Daarnaast geniet ik enorm van eten buiten de deur, een terrasje pakken of een festival met vrienden!

Onderstaand stukje licht voor mij perfect uit wat het prachtige vak als verloskundige voor mij betekent en ik hoop van harte dit uit te kunnen dragen in mijn dagelijkse werkzaamheden. "Vertrouwen betekent weten dat je op iemand kunt rekenen. Als je op jezelf vertrouwt, ga je ervan uit dat je iets kunt. Als je op een ander vertrouwt, weet je dat je iets aan haar kunt overlaten. Vertrouwen betekent je zorgen loslaten. Je hebt lang niet altijd invloed op hoe iets zal gaan. Vertrouwen betekent vaak geduld hebben. Je rekent uiteindelijk op een goede afloop.”

Petra - VPEA
Emma - VPEA

Emma

Geboortejaar: 1995
Beëdiging: Beëdigd als verloskundige juli 2017 op de verloskunde academie Rotterdam en gelijk daarna gestart met werken in deze praktijk. BIG 8992 2948 903
Woonplaats: Enkhuizen
Vrije tijd: In mijn vrije tijd kan ik erg genieten van dingen ondernemen met vrienden en familie zoals uit eten gaan, naar festivals of weekendjes weg. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om te koken en te bakken.

Afkomstig uit de randstad werk ik sinds mijn afstuderen met veel plezier in deze regio.

Het mooie aan dit vak vind ik dat je mensen bij kunt staan tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed en zo een gezin ziet ontstaan. Wat een eer om hier getuige van te mogen zijn! Tijdens dit proces heeft elke zwangere(en partner) andere begeleiding nodig dat maakt het vak lekker afwisselend en uitdagend. Mijn/ons doel is namelijk om jullie op een positieve manier terug te laten kijken op deze periode.

 

Monique

Geboortejaar : 1997
Beëdiging : Beëdigd als verloskundige in juli 2021 op de Verloskunde Academie Amsterdam. BIG 0992 9826 603
In de praktijk werkzaam sinds : 2021
Woonplaats : Lutjebroek
Vrije tijd : Wandelen, lezen en alle gezelligheid met vriendinnen

Belangrijk voor mij in het vak:
“Verloskunde is een prachtig vak. Het traject van kinderwens tot ouder worden is een kwetsbare periode. Er komen veel nieuwe dingen op je af en er vinden allerlei veranderingen plaats in je lichaam. Het is bijzonder om onderdeel te mogen zijn van deze periode in jullie leven. Het mooiste aan het vak vind ik de rust die er hangt bij de bevalling en het vertrouwen wat jullie in mij hebben. Ik ben er om jullie te begeleiden en ondersteunen, maar ook om het natuurlijke proces zijn gang te laten gaan. Als alles achter de rug is en ik naar huis rijd, weet de wereld om ons heen niet wat zich heeft afgespeeld. Dit is een moment van voldoening.”

Ik ben zwanger

Onze praktijk

Aandacht en vertrouwen

Een bijzondere tijd breekt aan. Nadat je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je je bij ons aanmelden voor zwangerschapsbegeleiding.

Ook als je onder controle komt/was bij de gynaecoloog, kun je je aanmelden bij ons. De verloskundige start namelijk altijd de zorg op en zal indien nodig een verwijzing naar de gynaecoloog maken.

Wij starten de zwangerschapsbegeleiding altijd met een intake rond 8-9 weken zwangerschap, dit is een afspraak van ongeveer een uur waarin we allerlei vragen hebben over je gezondheid, de gezondheid van je partner en bijzonderheden in de familie.

Daarnaast geven we uitleg over mogelijke onderzoeken in de zwangerschap (prenatale screening/diagnostiek).

Natuurlijk is er ook ruimte om jullie vragen bij ons neer te leggen. We meten de bloeddruk en willen je lengte en gewicht weten. Ook bieden wij in onze praktijk de optie om een vitaliteitsecho te laten maken.

Ons werkgebied

Om de zorg overzichtelijk, kleinschalig en dichtbij huis te houden, kiezen wij ervoor zorg te leveren in een klein gebied. Wij leveren zorg rondom de stad Enkhuizen en het dorp Andijk.

Verloskundigenpraktijk Enkhuizen & Andijk

De verloskundige zorg omvat de volgende diensten

Onze zorg & diensten

Zorg voor:

  • De vrouw met een zwangerschapswens en haar mogelijk toekomstige kind;
  • De zwangere vrouw en haar ongeboren kind;
  • De barende vrouw en haar (on)geboren kind;
  • De vrouw en haar pasgeboren kind in het kraambed;
  • Het plaatsen van spiralen.

Natuurlijk gaat deze zorg verder dan alleen zorg voor de vrouw en haar (on)geboren kind. Haar partner, eventuele andere kinderen en verdere omgeving zijn hier nauw bij betrokken.

Dijklander ziekenhuis

“Verloskundige zorg als het kan, specialistische zorg als het moet.”
Carla Dik-Faber (ChristenUnie)

Wij kunnen als verloskundigen zorg verlenen aan de ongecompliceerde zwangerschap, baring en kraamtijd. Wanneer er een complicatie optreedt, zullen wij overleggen of verwijzen naar de specialisten in het Dijklanderziekenhuis. In sommige gevallen kunnen wij ook gedeelde zorg leveren, waardoor je dus niet voor elke controle naar het ziekenhuis hoeft. Het Dijklanderziekenhuis is het enige regionale ziekenhuis waar wij mee samen werken en dit heeft veel voordelen. Door te werken met één ziekenhuis, leren we de collega’s (gynaecologen, klinisch verloskundigen, verpleegkundigen en assistentes) steeds beter kennen en bouwen we aan een onderlinge vertrouwensband. Daarnaast zijn andere regionale ziekenhuizen te ver uit ons werkgebied, waardoor wij niet meer stand-by kunnen staan voor verdere zorg in Enkhuizen-Andijk (en omstreken).

Dijklanderziekenhuis
Maelsonstraat 3 | 1624 NP Hoorn | 0229 257 257

Geboortehart

Binnen Geboortehart werken zorgverleners rondom geboortezorg in de regio Waterland en West-Friesland samen:

Het Dijklanderziekenhuis, verloskundigenpraktijken, echopraktijken en kraamzorg. Samen zijn wij verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid voor moeder en kind. Door een intensieve samenwerking leveren wij betere zorg voor jullie als nieuw gezin. Ook gaan onze declaraties via deze organisaties en kan 'Geboortehart' dus terugvinden bij je zorgverzekering.

Aanmelden?