Informatie

Plassen

Plassen

Onderstaande informatie is in samenwerking geschreven met Branca Smit, bekkenfysiotherapeut bij Bekkenfysiotherapie Hogen Esch.

Tijdens de zwangerschap moet je vaker plassen dan normaal. Dat komt omdat je steeds groter wordende baarmoeder op je blaas drukt, doordat de urineleiders tijdens de zwangerschap wijder open staan en de blaaswand tijdens de zwangerschap wat slapper is. Hierdoor heb je snel het gevoel dat je moet plassen. Het is tijdens de zwangerschap extra belangrijk dat je een goede houding hebt bij het plassen, omdat het moeilijker is om helemaal uit te plassen. Hierbij een document met het juiste ‘toiletgedrag’ bij plassen.


Urineverlies

Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat je ongewenst urineverlies hebt. Dit kan komen door bovenstaande veranderingen en omdat de bekkenbodem (die helpt bij het ophouden van je urine) tijdens de zwangerschap zijn trampolinefunctie verliest.


Blaasontsteking

Een blaasontsteking komt in de zwangerschap vaker voor dan buiten de zwangerschap. Het is in de zwangerschap soms lastig te ontdekken. Vaak plassen, kleine beetjes plassen, wat last van de onderbuik of onderrug zijn namelijk klachten die kunnen passen bij een blaasontsteking, maar kunnen ook zwangerschap gerelateerd zijn. Bij een blaasontsteking is er ook regelmatig sprake dat het plassen branderig/pijnlijk aanvoelt. Als je klachten herkent, raden wij je aan om je urine in te leveren bij je eigen huisarts. Bij twijfel mag je ons altijd bellen/mailen om te overleggen. Het is belangrijk dat een blaasontsteking met antibiotica wordt behandeld in de zwangerschap, om een nierbekkenontsteking te voorkomen (dit kan namelijk leiden tot een vroeggeboorte).


Adviezen:

  • Niet persen tijdens het plassen en GEEN stippeltjes plassen. Op deze manier druk je de urinebuis dicht en kan er resturine achterblijven wat het risico op een blaasontsteking vergroot.
  • Plas helemaal uit met een juiste toilethouding. Kantel het bekken een paar keer. Na het plassen de bekkenbodem aanspannen en loslaten.
  • Cranberries of cranberry pillen kunnen helpen de blaas schoon te houden. Op de verpakking staat vaak; niet gebruiken bij zwangerschap of in borstvoedingsperiode of er staat; overleg met je arts. In een richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie staat dat de effectiviteit van cranberryproducten (sap en tabletten) aangetoond is ter voorkoming van terugkerende urineweginfecties. Optimale dosering en toedieningsvorm zijn niet bekend, wees daarom voorzichtig met de dosering.
  • Drink voldoende, zo kan de urine niet te geconcentreerd worden en het risico op een blaasontsteking minimaliseert.
  • Problemen met plassen kunnen mogelijk te maken hebben met functie van je bekkenbodem. Twijfel je of klachten die je hebt te maken kunnen hebben met je bekkenbodem? Neem laagdrempelig en zonder verwijzing contact op met een bekkenfysiotherapeut.

 

Plassen na de bevalling
De eerste dagen na de bevalling kan het zijn dat je minder gevoel voor plassen hebt. Dit komt doordat de zenuwen van de blaas onder druk hebben gestaan tijdens de bevalling. In de loop van de weken zal dit gevoel herstellen.

Advies:

  • Regelmatig (elke 2-3 uur) plassen is de eerste week verstandig. Koppel dit bijvoorbeeld aan voedingsmomenten. Ga rustig op de wc zitten, laat de plas vanzelf komen, niet persen. Rustig uitplassen. Na het plassen één keer de bekkenbodem aanspannen en weer loslaten. Dan heb je gelijk je bekkenbodem geoefend. NIET tijdens het plassen de bekkenbodem aanspannen. Dit vergroot de kans op de blaasontsteking.