Informatie

Reizen

Reizen

Reizen tijdens de zwangerschap kan in principe geen kwaad. Het is vaak juist een heerlijk uitje en een goede ontspanning voor tijdens de zwangerschap. Dus het advies is vooral; geniet ervan!! Er zijn wel een aantal punten waarop je kunt letten bij het boeken/maken van een reis:

  • Neem altijd je zwangerschapskaart en eventueel verklaring mee op reis. Zorg er ook voor dat je onze telefoonnummers in je telefoon hebt staan. Het is ook handig om de contactgegevens van een ziekenhuis in de buurt van je reisbestemming op te zoeken.
  • Vliegen: vliegen is ongevaarlijk, alhoewel er bij lange vliegreizen een verhoogde kans is op het ontwikkelen van trombose (bloedpropje). De voornaamste reden waarom vliegtuigmaatschappijen zwanger vrouwen soms niet mee willen laten vliegen, is omdat ze bang zijn dat je in het vliegtuig bevalt. Kijk altijd naar de voorwaarden van de vliegmaatschappij waarmee je vliegt.
  • Hooggebergte: het wordt niet aangeraden naar gebieden te reizen die meer dan 2.150 meter boven zeeniveau liggen. Dit in verband met een zuurstofarme omgeving die daar kan zijn, dit kan gevolgen hebben voor de groei van je kindje.
  • Tropische gebieden: je bent als zwangere vrouw vatbaarder voor infecties, deze kun je hier sneller oplopen. In veel van deze gebieden komt ook malaria voor, dit verloopt vaak ernstiger in de zwangerschap dan daarbuiten. Indien er geen noodzaak is, wordt daarom geadviseerd deze gebieden niet te bezoeken tijdens de zwangerschap.
  • Vaccinaties: vaccinaties met verzwakte of levende kiemen worden niet geadviseerd in de zwangerschap.
  • Zika-virus: indien je een zwangerschapswens hebt of als zwanger bent, wordt geadviseerd een reis naar een gebied met het Zika-virus uit te stellen. Meer informatie kun je vinden op de website van het RIVM, daar vind je ook een verwijzing naar de landen waar het Zika-virus voorkomt.

Meer informatie over reizen kun je inwinnen bij de GGD, zij hebben ook een folder ontwikkeld.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.