Informatie

Roken

Roken

Roken wordt ontraden vanaf het moment dat er een kinderwens is (voor zowel de man als de vrouw). Als je zwanger bent en je rookt nog, heb je een grotere kans op het krijgen van een miskraam. De oorzaak hiervan is nog niet helemaal duidelijk. Het kan komen doordat tabaksrook (met o.a. nicotine en koolmonoxide) afwijkingen in de genen van je kindje veroorzaakt of omdat je kindje minder voeding en zuurstof binnen krijgt. Er is ook een grotere kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

In de zwangerschap is roken een grote riscofactor voor ‘schade’ aan je kindje. Veel vrouwen lukt het niet om te stoppen met roken, maar minderen wel. Echter, elke sigaret is schadelijk voor je kindje! De schadelijke stoffen die je lichaam opneemt tijdens het roken (of meeroken), komen via de placenta in de bloedbaan van je kindje terecht. Dit kan zorgen voor een achterstand in de ontwikkeling van je kindje. De gevolgen hiervan kunnen zijn: een aangeboren afwijkingen (denk aan een klompvoet of een hazenlip), een te licht kindje, een vroeggeboorte en/of minder goede ontwikkeling van de organen (zoals het hart). Ook kan de placenta vroegtijdig loslaten, waardoor er geen voedingsstoffen en zuurstof meer naar je kindje worden vervoerd. Na de bevalling geeft roken meer kans op wiegendood. In de latere ontwikkeling van het kindje geeft het meer risico op onder andere overgewicht, astma, gedragsproblemen en een hoge bloeddruk. Ook is er meer kans dat je kindje zelf gaat roken.

Adviezen:

  • Zo snel mogelijk stoppen met roken, dit advies zullen we ook zo snel mogelijk verder met je bespreken. Uitgebreide hulp hierbij kun je via de huisarts krijgen en er zijn ook vele websites waar stophulp geboden wordt (rookvrijookjij.nl, www.rookvrijallebei.nl).
  • Stop samen met je partner: dit vergroot de kans dat het lukt om te stoppen en dat jullie het ook volhouden. Samen sta je sterker!
  • Zorg voor een rookvrij huis en een rookvrije auto.
  • Beloon jezelf. Met al het geld dat je bespaart door niet te roken, kun je wat leuks voor jezelf of jullie aanstaande kindje kopen.
  • Zoek afleiding door bijvoorbeeld een glas water te drinken, een wandelingetje te maken of een tijdschrift te lezen.

Uitgebreide informatie hierover is te lezen in de folder op www.deverloskundige.nl/folders. Er is een link met een folder over alcohol, roken en drugs. Daarnaast de folder ‘Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken‘ of ‘Stoppen met roken | Willen en kunnen‘.

Er is ook een filmpje over; Rookvrij zwanger: wat je moet weten over roken en zwangerschap

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.