Informatie

Seksualiteit

Seksualiteit

Onderstaande informatie is in samenwerking geschreven met Branca Smit, bekkenfysiotherapeut bij Bekkenfysiotherapie Hogen Esch.

De beleving van seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per vrouw en per zwangerschap. Ook kan de zwangerschap een periode zijn waarin de (seksuele) relatie tussen man en vrouw grote veranderingen ondergaat en ook onder spanning kan komen te staan. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seksualiteit.

Vrijen
Zoals al eerder benoemd zijn er bij een normaal verlopende zwangerschap geen geboden of verboden ten aanzien van seksualiteit en gemeenschap. Wel kan de behoefte aan en de beleving van seksualiteit per vrouw en per zwangerschap verschillen. Bij veel vrouwen neemt de behoefte aan gemeenschap af in het eerste trimester door de grote veranderingen aan het lichaam zoals gevoelige/pijnlijke borsten, misselijkheid, vermoeidheid en hormoonschommelingen. In de tweede helft van de zwangerschap kan de behoefte juist weer toenemen. Vaak gaan vrouwen weer lekkerder in hun vel zitten, nemen de zwangerschapsklachten af en is de zwangere buik nog niet zo groot. Door een hogere doorbloeding van de geslachtsorganen kunnen vrouwen sneller opgewonden raken en kan een orgasme intenser worden beleefd.

Bij de man kan de beleving van seksualiteit beïnvloed worden door zijn angst een miskraam te veroorzaken of het kind te beschadigen. Hier hoeft geen angst voor te zijn. Sommige mannen vinden het zwangere vrouwenlichaam niet aantrekkelijk (of juist wel!), maar je kunt ook jezelf minder aantrekkelijk vinden waardoor je minder behoefte hebt aan seksualiteit. Het kan ook zijn dat een prettige houding vinden lastiger wordt (vooral in het laatste trimester van de zwangerschap).

Belangrijk om te weten!

  • Bij gemeenschap en/of een orgasme kan de baarmoederspier samentrekken. Dit is ook zo als je niet zwanger bent. In de zwangerschap zijn harde buiken na een orgasme dus een logisch gevolg en kunnen geen kwaad.
  • Sommige vrouwen kunnen wat bloedverlies hebben direct na de gemeenschap of in de uren daarna. Je vaginawand en baarmoedermond zijn beter doorbloed. Door geslachtsgemeenschap kan een klein vaatje knappen wat bloedverlies kan geven, dit kan geen kwaad.

Adviezen:

  • Probeer met elkaar in gesprek te blijven over seksualiteit in de zwangerschap, zodat jullie een oplossing kunnen vinden en er begrip en respect blijft ontstaan. De behoefte aan geslachtsgemeenschap neemt soms af, maar er kan juist een grotere behoefte zijn aan intimiteit, knuffelen en strelen.
  • Problemen rondom seksualiteit kun je altijd bespreekbaar maken met ons, de huisarts, gynaecoloog of seksuoloog (ja die bestaat ook!). Dit geldt ook voor eerdere, vervelende seksuele ervaringen of als je moeite hebt met een inwendig onderzoek. We begrijpen heel goed dat het heel moeilijk kan zijn om dit te bespreken, maar we kunnen je het beste begeleiden wanneer we hier wel van op de hoogte zijn.
  • Twijfel je of problemen die je bij seksualiteit ervaart te maken kunnen hebben met de (ont)spanning van je bekkenbodem? Neem laagdrempelig en zonder verwijzing contact op met een bekkenfysiotherapeut.

 

Seksualiteit na de bevalling
De eerste keer weer vrijen met je partner na de bevalling kan best spannend zijn. Dit geldt voor zowel jezelf als voor je partner. Door de hormonale veranderingen heb je vaak minder zin in lichamelijk contact. Als je borstvoeding geeft, is de vagina droger en wordt deze minder vochtig bij opwinding. Het is belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Als je geen zin hebt , wordt je minder opgewonden en vochtig met als gevolg dat gemeenschap gevoelig kan zijn. Dit kan leiden tot spanning in de bekkenbodemspieren, met soms als gevolg pijn bij vrijen waardoor de drempel voor gemeenschap hoger kan worden.

Adviezen:

  • Neem de tijd.
  • Een goed voorspel en de tijd nemen om opgewonden te worden.
  • Probeer met elkaar in gesprek te blijven over seksualiteit en jullie behoeftes en verlangens, dit kan misverstanden voorkomen en zorgen voor begrip en respect. Probeer samen een oplossing te vinden. Knuffelen, aanraken, strelen en andere vormen van intimiteit kan ook voldoende zijn, je hoeft niet altijd gemeenschap te hebben.
  • Problemen rondom seksualiteit kun je altijd bespreekbaar maken met ons, de huisarts, gynaecoloog of seksuoloog (ja die bestaat ook!).
  • Wanneer je problemen bij seksualiteit ervaart die te maken kunnen hebben met de (ont)spanning van je bekkenbodem kan een post partum consult mogelijk informatie en nieuw vertrouwen geven in de bekkenbodem (en daarmee de seksualiteit!).
Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.