Spiralen & Implanon

An-ti-con-cep-tie: Het verhinderen van de bevruchting (Van Dale woordenboek)

Zwangerschappen zijn niet altijd gepland, dit is altijd al zo geweest en zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. Toch zou het wel fijn zijn als je bewust voor een zwangerschap kunt kiezen op een moment dat het in jou/jullie levens past. Wil je informatie rondom het gebruik van een spiraaltje of wil je een spiraaltje laten plaatsen? Je kunt bij ons terecht, ook als je niet bekend bent in onze praktijk of nog niet eerder zwanger bent geweest.

Vaak is de oorzaak van een ongeplande zwangerschap het niet (goed) gebruiken van anticonceptie. Dit heeft vele oorzaken. Het is niet altijd een onderwerp om gemakkelijk over te praten, daardoor is er vaak geen goede voorlichting. Daarnaast is het goed gebruiken van anticonceptie door goed te weten hoe het werkt ook erg belangrijk. Er gaan zoveel verhalen rond over anticonceptie, bij iedereen zijn de ervaringen anders. Wat is waarheid en wat zijn fabels?

Kortom: anticonceptie is ontzettend persoonlijk. Ieder mens is anders; voor de één werkt iets perfect, bij de ander voor geen meter. Bij een verloskundigenpraktijk aankloppen voor anticonceptie en de voorlichting daaromtrent is iets wat veel mensen niet snel zouden doen. Zij begeleiden toch zwangerschappen?
Niets is minder waar, we zijn geschoold in de voorlichting rondom anticonceptie en doen dit ook al jaren in het kraambed na de bevalling en bij de nacontrole rond zes weken na de bevalling.

Wij hebben ons als praktijk toegespitst op het plaatsen en verwijderen van spiralen en de zorg daaromheen.

Ook voor het plaatsen en verwijderen van een spiraaltje (zowel koperspiraal als hormoonspiraal) kun je bij ons terecht. In deze bijlage is een uitgebreide voorlichting opgenomen over de verschillende koperspiralen en hormoonspiralen. Je kunt in deze voorlichting alles lezen over de werkzame stof, de werking, betrouwbaarheid (Pearl Index), levensduur, verloop eerste maanden na plaatsing, verdere verloop, kosten, borstvoeding, fabels en feiten en niet geschikt bij.

Ook is hierin informatie te vinden over hoe de plaatsing in zijn werk gaat, de kosten en verdere wetenswaardigheden.

  • Verwijdering kan weer plaats vinden bij Verloskundigenpraktijk Enkhuizen-Andijk.
  • Alle spiralen beïnvloeden de natuurlijke hormooncyclus niet, je kunt en mag direct na het verwijderen van een spiraaltje weer zwanger worden.
  • Bij het verwijderen van een spiraal komt soms een kinderwens om de hoek kijken. De spiraalplaatsing kunnen we, indien gewenst, combineren met adviezen rondom de kinderwens. Dit kinderwensconsult wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar.

Onderstaand een overzicht van onze diensten en tarieven. Wanneer een rekening bij ons betaald moet worden kan dit alleen per pin.

  • Plaatsing spiraal €67,01 (2021)
  • (poging tot) Verwijderen spiraal €67,01 (2021)
  • Kinderwensconsult (preconeptieconsult) €30,91-€61,82 (2021)

    Wij declareren de plaatsing, verwijdering of de consultkosten direct bij je zorgverzekeraar, in de meeste gevallen worden deze kosten vergoed. Soms wordt de plaatsing verrekend met je eigen risico of wordt de declaratie afgekeurd, dan krijg je achteraf nog een factuur van de plaatsing. Wat bij jou van toepassing is kun je bekijken in je eigen verzekeringspolis.

    Wij zijn genoodzaakt €25 in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 48 uur van te voren worden afgezegd of afspraken die niet worden nagekomen.

Klik hier om een afspraak te maken.