Informatie

Spiralen

an·ti·con·cep·tie: het verhinderen van de bevruchting (van Dale woordenboek).

Zwangerschappen zijn niet altijd gepland, dit is altijd al zo geweest en zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. Toch zou het wel fijn zijn als je bewust voor een zwangerschap kunt kiezen op een moment
dat het in jou/jullie levens past. Wil je informatie rondom het gebruik van een spiraaltje of wil je een spiraaltje laten plaatsen? Je kunt bij ons terecht, ook als je niet bekend bent in onze praktijk of nog niet eerder zwanger bent geweest.

Verloskundigen en anticonceptie?

Vaak is de oorzaak van een ongeplande zwangerschap het niet (goed) gebruiken van anticonceptie. Dit heeft vele oorzaken. Het is niet altijd een onderwerp om gemakkelijk over te praten, daardoor is er vaak geen goede voorlichting. Daarnaast is het goed gebruiken van anticonceptie door goed te
weten hoe het werkt ook erg belangrijk. Er gaan zoveel verhalen rond over anticonceptie, bij iedereen zijn de ervaringen anders. Wat is waarheid en wat zijn fabels?

Kortom: anticonceptie is ontzettend persoonlijk. Ieder mens is anders; voor de één werkt iets perfect, bij de ander voor geen meter. Bij een verloskundigenpraktijk aankloppen voor anticonceptie
en de voorlichting daaromtrent is iets wat veel mensen niet snel zouden doen. Zij begeleiden toch zwangerschappen?
Niets is minder waar, we zijn geschoold in de voorlichting rondom anticonceptie en doen dit ook al jaren in het kraambed na de bevalling en bij de nacontrole rond zes weken na de bevalling.

Wij hebben ons als praktijk toegespitst op het plaatsen en verwijderen van spiralen en de zorg daaromheen.

Spiraal plaatsen

Ook voor het plaatsen en verwijderen van een spiraaltje (zowel koperspiraal als hormoonspiraal) kun je bij ons terecht. In deze bijlage is een uitgebreide voorlichting opgenomen over de verschillende koperspiralen en hormoonspiralen. Je kunt in deze voorlichting alles lezen over de werkzame stof, de werking, betrouwbaarheid (Pearl Index), levensduur, verloop eerste maanden na plaatsing, verdere verloop, kosten, borstvoeding, fabels en feiten en niet geschikt bij.

 

Bij ons omvat de plaatsing 6 stappen:
1. Informatie over voor- en nadelen spiraal en plaatsingsprocedure via de mail toegestuurd. Checken of keuze voor spiraal gemaakt is op basis van juiste informatie, procedure plaatsing doorlopen en nagaan of er vragen zijn.
2. Spiraal ophalen: de aanschaf van de spiraal is voor eigen rekening (check je verzekeringspolis voor vergoedingen). Je krijgt nadat je je keuze voor een spiraal hebt doorgegeven van ons een recept toegestuurd, het is de bedoeling dat je met dit recept zelf de spiraal ophaalt bij de apotheek en deze mee neemt naar de plaatsing.
3. Planning plaatsing bij verloskundige Ellen Zwagerman, spiraal zelf meenemen naar de plaatsing!
4. Plaatsing bij Verloskundigenpraktijk Enkhuizen-Andijk | Westerstraat 138a | 1601 AN Enkhuizen.
5. Controle met echografie direct na plaatsing.
6. Indien gewenst of bij klachten of vragen: nacontrole na 6-8 weken: bespreken hoe ervaring met spiraal is, checken of spiraal nog goed zit met een vaginale echo.

Een nacontrole na de plaatsing is in principe niet nodig omdat na de plaatsing meteen wordt gekeken of de spiraal goed zit. Mochten er later vragen of problemen zijn kun je ook bij ons terecht.

 

Kosten spiraalplaatsing of spiraalverwijdering

Zowel een spiraalplaatsing als spiraalverwijdering kan bij ons plaats vinden. De kosten hiervan zijn in 2020 64,66 euro.

Na de plaatsing/verwijdering wordt de declaratie ingediend bij de zorgverzekeraar, dit gaat automatisch. Tot op heden is gebleken dat niet elke zorgverzekeraar bereid is een spiraalplaatsing/verwijdering door een verloskundige te vergoeden (ondanks dat de verloskundige wettelijk bevoegd en bekwaam is sinds 1 oktober 2015). Mocht de declaratie afgewezen worden sturen we achteraf nog een factuur. Als je vooraf zeker wilt weten of je de plaatsing/verwijdering vergoed krijgt kun je contact opnemen met je verzekeraar.

 • Indien de plaatsing/verwijdering door een huisarts wordt verricht wordt deze wel altijd vergoed door de zorgverzekeraar.
 • Indien de plaatsing/verwijdering door de gynaecoloog wordt verricht zijn de kosten minimaal rond de 400 euro, dit wordt verrekend met uw openstaande eigen risico.

De plaatsingskosten staan los van de aanschaf van het spiraal zelf (kosten staan in de tabel beschreven).

 • Alle spiralen beïnvloeden de natuurlijke hormooncyclus niet, je kunt en mag direct na het verwijderen van een spiraaltje weer zwanger worden.

 

Voorlichtingsvideo
De fabrikant van de T-safe koperspiraal heeft een animatie gemaakt voor de zorgverlener hoe een spiraalplaatsing in zijn werk gaat. Er worden ook wat medische termen gebruikt en de voorlichting is dus van toepassing op de T-safe koperspiraal (zoals de werkingsduur van 10 jaar!). De procedure van
het inbrengen van een koper- en hormoonspiraal gaat hetzelfde en is in deze video inzichtelijk gemaakt. Je kunt deze video bekijken als voorbereiding op de plaatsing.

 

Belangrijke adviezen voor en na de plaatsing:
Ben je pas bevallen? Plaatsing mag plaats vinden minimaal 12 weken na de bevalling.
Menstruatie ten tijde van plaatsing is geen probleem, zelfs een voordeel (doch niet noodzakelijk).
Pijnstillers: indien gewenst kun je 30 minuten voor de plaatsing 1000 mg Paracetamol of 400 mg Ibuprofen innemen, aangezien de plaatsing onaangenaam kan zijn. Deze medicatie mag ook genomen worden als je nog borstvoeding geeft. Na de spiraalplaatsing kun je wat bloedverlies
hebben en (heftige) menstruatiekrampen. Ook dan mag je pijnstillers gebruiken. Als je borstvoeding geeft, kan dit soms leiden tot wat meer krampen.
SOA-test? Het is belangrijk om voor de plaatsing van een spiraaltje in je baarmoeder er zeker van te zijn dat je geen SOA (seksueel overdraagbare aandoening; geslachtziekte) hebt. Tijdens je zwangerschap wordt dit NIET getest met de standaard bloedtest. Het kan alleen getest worden met een vaginale kweek. Je kunt een zelftest op Chamydia, Gonorroe en Trichomonas bestellen
via www.soa-care.nl en thuis de test doen (kost ± 30 euro, wordt verzonden in blanco doosje). De test kan ook door de huisarts worden afgenomen. De test moet minimaal 1,5 week van tevoren worden gedaan, zodat je de uitslag op tijd binnen hebt.
Menstruatiecup Op basis van recente onderzoeken lijkt er toch een verhoogd risico te zijn op het uitvallen van een spiraal bij het gebruik van een menstruatiecup. Indien je deze toch wenst te gebruiken wees dan alert bij het inbrengen en verwijderen van de cup. https://titushealthcare.nl/komt-uitstoting-expulsie-van-een-spiraaltje-vaker-voor-bij-vrouwen-die-een-menstruatiecup-gebruiken/

Spiraal verwijdering

– Verwijdering kan weer plaats vinden bij Verloskundigenpraktijk Enkhuizen-Andijk.
– Alle spiralen beïnvloeden de natuurlijke hormooncyclus niet, je kunt en mag direct na het verwijderen van een spiraaltje weer zwanger worden.
– Bij het verwijderen van een spiraal komt soms een kinderwens om de hoek kijken. De spiraalplaatsing kunnen we, indien gewenst, combineren met adviezen rondom de kinderwens. Dit kinderwensconsult wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar.

Diensten en tarieven

Onderstaand een overzicht van onze diensten en tarieven.
Wanneer een rekening bij ons betaald moet worden kan dit alleen per pin.

 • Plaatsing spiraal
 • 67,01 (2021)/ false
 • Bij deze kosten is alles inbegrepen behalve de spiraal zelf. Wij declareren de plaatsing direct bij je zorgverzekeraar, in de meeste gevallen worden deze kosten vergoed. Soms wordt de plaatsing verrekend met je eigen risico of wordt de declaratie afgekeurd, dan krijg je achteraf nog een factuur van de plaatsing. Wat bij jou
  van toepassing is kun je bekijken in je eigen verzekeringspolis.
 • (Poging tot) verwijderen spiraal
 • 67,01 (2021)/ false
 • Wij declareren de spiraal verwijdering direct bij je zorgverzekeraar, in de meeste gevallen wordt dit vergoed. Soms worden de kosten verrekend met je eigen risico of wordt de declaratie afgekeurd, dan krijg je achteraf een factuur. Wat bij jou
  van toepassing is kun je bekijken in je eigen verzekeringspolis.
 • Kinderwensconsult (preconeptieconsult)
 • 30,91 / € 61,82 (2021)/ false
 • Wij declareren deze kosten direct bij je zorgverzekeraar, in de meeste gevallen wordt dit vergoed. Soms wordt het verrekend met je eigen risico of wordt de declaratie afgekeurd, dan krijg je achteraf nog een factuur. Wat bij jou van toepassing is kun je bekijken in je eigen verzekeringspolis.

Wij zijn genoodzaakt €25 in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 48 uur van te voren worden afgezegd of afspraken die niet worden nagekomen.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kun je onderstaand formulier invullen, wij nemen dan binnen een aantal werkdagen contact met je op voor het maken van een afspraak. Soms komen onze e-mails in je spam box/ongewenste mail terecht, dus hou deze ook in de gaten!

  Voor een juiste aanmelding bij onze praktijk zijn alle velden verplicht om in te vullen

  Algemene Gegevens

  Keuze Spiraal

  Afspraak

  Recept nodig?

  Opmerkingen

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.