Informatie

Stuitligging

Stuitligging

Baby’s bewegen veel in je buik en veranderen vaak van ligging. Rond 36 weken zwangerschap liggen de meeste baby’s met het hoofdje naar beneden (ongeveer 96%). Vier procent van de baby’s ligt anders: dit kan zijn een dwarsligging (0,5%) of een stuitligging (3-4%) zijn. Rond 30 weken ligt nog ongeveer 25% van de kinderen in stuitligging!

 

Wat is een stuitligging?
Bij een stuitligging ligt het hoofdje van de baby boven in de buik en liggen de billen en/of voeten bij het bekken. Er zijn vier mogelijke liggingen:

  • Onvolkomen stuitligging: de benen van je kindje liggen omhoog naast het lichaam.
  • Volkomen stuitligging: de benen van je kindje zijn gebogen zodat de voeten bij/naast de billen zitten (soort van kleermakerszit).
  • Half onvolkomen stuitligging: één been ligt gestrekt omhoog de andere gebogen bij/naast de billen.
  • Voetligging: je kindje ligt met één of beide benen gestrekt naar beneden waardoor één of beide benen lager dan de billen liggen.

 

Wat is de oorzaak van een stuitligging?
Ongeveer 3-4% van de kindjes liggen aan het einde van de zwangerschap in stuit. Meestal is hier geen oorzaak voor te vinden en zou je ook kunnen zeggen dat het een normale variatie is. Als je het anders benaderd: van elke 50 baby’s die geboren worden, liggen er 1 of 2 in stuitligging, het komt dus best vaak voor! Soms is er wel een oorzaak te vinden voor een stuitligging, bijvoorbeeld door een andere vorm van de baarmoeder. Als je kindje in stuit ligt zullen we een echo maken om te kijken of er een oorzaak te vinden is. Een stuitligging komt vaker voor bij een tweelingzwangerschap.

 

Wat zijn de opties als mijn kindje in stuit ligt?
Uit ervaring is gebleken dat een bevalling gemakkelijker verloopt wanneer het kindje met het hoofdje naar beneden ligt, maar een bevalling met een kindje in stuitligging is zeker niet onmogelijk! Als de baby in stuitligging ligt zijn er twee opties:

  • Optie 1: De uitwendige versie
    Hierbij kan een verloskundige die hierin gespecialiseerd is (versiekundige) met haar handen aan de buitenkant van de buik de baby proberen te laten draaien. De kans op een succesvolle draaiing/versie is ongeveer 40% (als je al eens eerder bent bevallen is de kans groter dan 50%). In deze folder is hier meer over te lezen en ook op deze pagina (hier is ook een filmpje te zien van hoe een versie gaat).
  • Optie 2: Afwachten
    Mogelijk draait de baby nog vanzelf, echter wordt deze kans als de zwangerschap vordert steeds kleiner. De hoeveelheid vruchtwater neemt van nature af naar het einde van de zwangerschap hierdoor is draaien voor de baby moeilijker en ook de ruimte in je buik neemt af.

 

De baby is niet gedraaid, hoe gaat het nu verder?
Wanneer de baby in stuitligging blijft liggen zullen we je verwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog gaat een gesprek met je aan om de bevalling te bespreken. Hierin zal hij/zij de voor- en nadelen van een bevalling van een kindje in stuitligging vertellen. De bevalling van een kindje in stuitligging zal plaats vinden in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog/klinisch verloskundige. Als je wilt dat wij wel bij de bevalling aanwezig zijn kun je dit altijd aangeven en kunnen we in gesprek gaan of dit mogelijk is.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.