Informatie

Infectieziekten

Infectieziekten

Het RIVM bevat betrouwbare informatie over alle verschillende infectieziekten en zwangerschap. De infectieziektes waar we de meeste vragen over krijgen bespreken we hieronder: de waterpokken, vijfde ziekte en CMV. Als je zwanger bent en in aanraking gekomen bent met een infectieziekte en je weet niet of je deze infectie in het verleden gehad hebt, laat dit dan aan ons weten.

 

Waterpokken
Wat zijn de waterpokken?
Waterpokken (ofwel het Varicella zoster virus) is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een virus. De meeste zwangere vrouwen hebben de waterpokken al gehad (als kind), we vragen dit altijd na bij het intakegesprek. Als je ooit een keer de waterpokken hebt gehad (96 procent van de Nederlands bevolking), dan heb je beschermende antistoffen en loop je geen risico.

Kan de infectie kwaad in de zwangerschap?
Een zwangere vrouw die nog nooit waterpokken heeft gehad, loopt een klein risico om de infectie in de zwangerschap op te lopen wanneer zij in aanraking komt met het virus. Het virus kan via de placenta worden overgedragen aan je kindje. Tot twintig weken zwangerschap, is er hierdoor een kleine kans op het ontstaan van een aangeboren afwijking. Na twintig weken zwangerschap kan je kindje ook geïnfecteerd raken, maar houdt er dan doorgaans niets aan over. Laat het aan ons weten als je nog nooit waterpokken gehad hebt en je in aanraking bent gekomen met de waterpokken. We kunnen dan bloedonderzoek inzetten naar de aanmaak van verschillende antistoffen.

Kun je de infectie voorkomen?
Er is geen inenting tegen de vijfde ziekte en ook geen medicijn die het kan voorkomen. Behandeling is ook niet mogelijk, de ziekte verdwijnt vanzelf.

Op deze website van het RIVM staat hele duidelijke informatie met vragen en antwoorden over de waterpokken en zwangerschap.

 

Vijfde ziekte
Wat is de vijfde ziekte?
Het parvovirus B19 is de verwekker van de kinderziekte erythema infectiosum (in de volksmond de vijfde ziekte). Bij kinderen die de vijfde ziekte hebben (vaak in de leeftijd van 4-10 jaar) komt dit tot uiting door: kleine rode vlekjes in het gezicht (deze kunnen zich gaan verspreiden over het hele lichaam), wangen kunnen vuurrood worden, soms koorts, soms jeuken de vlekjes. Na ongeveer een week verdwijnen de vlekjes, ze kunnen nog een paar weken lang terug komen bijvoorbeeld door warmte, kou of drukte. Ze verdwijnen dan meestal ook weer snel. Kinderen voelen zich vaak niet ziek.

Kan de infectie kwaad in de zwangerschap?
In de eerste 20 weken van de zwangerschap kan een infectie met de vijfde ziekte gevolgen hebben voor de zwangerschap. Zwangere vrouwen die werken met jonge kinderen, zoals in de kinderopvang of het basisschoolonderwijs kunnen we aan het begin de zwangerschap een bepaling doen om te kijken of je antistoffen hebt tegen de vijfde ziekte. Dit betekend dat je de ziekte ooit hebt doorgemaakt en dat je hem niet nog een keer kunt krijgen.

De kans dat je als zwangere de ziekte krijgt als er bijvoorbeeld een uitbraak is op school is zeer klein. Je kind ophalen of wegbrengen is dus geen probleem. Mocht er een uitbraak zijn op school in de klas van je kind vermeld dit dat wel aan ons.

Kun je de infectie voorkomen?
Er is geen inenting tegen de vijfde ziekte en ook geen medicijn die het kan voorkomen. Behandeling is ook niet mogelijk, de ziekte verdwijnt vanzelf.

Op deze website van het RIVM staat hele duidelijke informatie met vragen en antwoorden over de vijfde ziekte en zwangerschap.

 

CMV
Wat is CMV?
CMV wordt veroorzaakt door het cytomegalovirus, het is een milde besmettelijke ziekte. 40-90% van de mensen in Nederland hebben de infectie doorgemaakt als kind. Vaak zijn er geen ziekteverschijnselen. Het virus zit in lichaamsvocht (zoals bijvoorbeeld speeksel, bloed, urine, sperma, moedermelk) van mensen die het virus bij zich hebben. Het virus blijft na besmetting in het lichaam aanwezig en kan soms weer opleven als de weerstand laag is.

Kan de infectie kwaad in de zwangerschap?
Wie tijdens de zwangerschap voor het eerst in aanraking komt met CMV kan het virus overdragen op het ongeboren kind, deze kans is minder dan 1%. Omdat dit zo weinig voorkomt wordt hier verder geen actie op ondernomen in de zwangerschap.

Kun je de infectie voorkomen?
Vooral jonge kinderen scheiden CMV langdurig (jaren) in hoge mate uit in urine en speeksel. In een thuissituatie met jonge kinderen overdracht van CMV bijna niet te vermijden. Het advies aan zwangeren is:

  • Een goede handhygiëne bij contact met speeksel en urine van jonge kinderen.
  • Contact met speeksel van jonge kinderen vermijden door geen voedsel, bestek en bekers te delen.

Op deze website van het RIVM staat hele duidelijke informatie met vragen en antwoorden over CMV en zwangerschap.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.