Informatie

Werk

Werk

Wanneer vertel je op je werk dat je zwanger bent? Mag je tijdens werktijd naar de verloskundige? En moet je voorzorgsmaatregelen nemen op je werk nu je zwanger bent? De kennis over werkomstandigheden die voor en tijdens de zwangerschap van invloed kunnen zijn, is de laatste jaren enorm toegenomen. Het is belangrijk om de werkomstandigheden zo optimaal mogelijk te laten zijn voor jou en je ongeboren kindje.

Met onderstaande informatie hopen we hierin meer duidelijkheid te geven. In de zwangerschap kunnen wij geen advies uitbrengen over je werkzaamheden. Welke werkzaamheden je doet en het aantal uren stem je af in overeenstemming met je management en de Arbo arts/bedrijfsarts. Wel proberen we met onderstaande informatie je een handreiking te bieden hoe je dit gesprek aan kunt gaan en welke rechten en plichten je hebt.

Op deze link is meer informatie te vinden over: Wanneer vertellen? Op controle tijdens werktijden. Zwangerschapsverklaring. Zwangerschapsverlof. Zelfstandig of werkloos? Ouderschapsverlof. Werkomstandigheden. Aangepast werk. Bedrijfsarts. Zwangerschapsdiscriminatie. Werk na de bevalling.

 

Risico’s op het werk

In de volgende situaties kan je werk schadelijk zijn voor je vruchtbaarheid, de zwangerschap en/of je kindje. Als je:

  • In contact komt met giftige stoffen.
  • Werk doet waarbij je een infectie op kunt lopen.
  • Onregelmatige werktijden heeft (zoals bij ploegendienst en nachtdienst).
  • Lichamelijk belastend werk hebt.
  • Ongezonde stress heeft (als je niet kunt herstellen van grote werkdruk).
  • Werkt in een omgeving met straling, lawaai, overdruk, lichaamstrillingen, extreme hitte of kou.

Wil je weten of je werk veilig is voor een gezonde zwangerschap? Twijfel je hierover of heb je andere vragen? Dan adviseren wij je om contact op te nemen met de Arbo arts/bedrijfsarts. Die kan nagaan of er aanvullende/extra maatregelen nodig zijn.

 

Informatiebladen

De informatiebladen zijn bedoeld voor mannen en vrouwen die (mogelijk) te maken hebben met risico’s op het werk en een kinderwens hebben, een kind verwachten of een kind hebben dat borstvoeding krijgt.

 

Extra informatie via:

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.