Informatie

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Bij zwangerschapsdiabetes of zwangerschapssuikerziekte kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Dat komt omdat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft of niet goed op insuline reageert. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

Waarom de ene vrouw wel zwangerschapsdiabetes ontwikkelt en de andere niet weten we niet, we weten wel dat er risicofactoren zijn. Wanneer je een risicofactor hebt (dit zullen we je vertellen tijdens het spreekuur) is dit een reden om aan het begin van de zwangerschap een nuchtere glucose (suikerwaarde) te bepalen en tussen 24 en 28 weken zwangerschap een OGTT (ook wel suikertest) te verrichten. Met deze test krijgen we een indruk van de suiker-/glucosehuishouding en kunnen we zwangerschapssuikerziekte vaststellen of juist uitsluiten.

Zwangerschapsdiabetes komt bij twee procent van de zwangerschappen voor. Het is een milde vorm van diabetes en is vaak goed te behandelen met een dieet. Wanneer dit het geval is kun je onder controle blijven van ons in samenwerking met een diëtist en de internist/diabetesverpleegkundige. Samen met  diëtist ga je kijken naar je eetpatroon en deze aanpassen waar nodig. Daarnaast krijg je een glucosemeter om zelf je bloedsuikers bij te kunnen houden, deze worden gecontroleerd door de diabetesverpleegkundige. Meestal komen met een dieet de suikers goed op orde, soms is hier insuline voor nodig. Bij het gebruik van insuline word je verwezen naar de gynaecoloog voor verdere begeleiding van de zwangerschap.

Waarom willen we weten of je zwangerschapssuikerziekte hebt (eventuele risico’s voor de baby)?
Wanneer je zwangerschapsdiabetes niet behandeld kunnen je bloedsuikers te hoog zijn. Deze suikers kunnen door de placenta naar de baby gaan. Hierdoor kan het kindje een (te) hoog geboortegewicht krijgen waardoor de bevalling moeizamer kan verlopen. Daarnaast kan het zo zijn dat de baby zelf na de bevalling te veel insuline aanmaakt waardoor de bloedsuikers van de baby te laag worden. Een te lage bloedsuiker is schadelijk voor de hersenen.

 

OGTT: Orale Glucose Tolerantie Test
Doel: De OGTT wordt uitgevoerd om een indruk te krijgen van de suiker-/glucosehuishouding en om zwangerschapsdiabetes vast te stellen of juist uit te sluiten.

Waarom? Er zijn factoren in de zwangerschap die een hoger risico geven op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Door middel van de OGTT hebben we een beeld van de suikerhuishouding in je lichaam. De totale test duurt ongeveer 2,5 uur.

Voorbereiding: De avond voor de test mag je vanaf 22 uur niet meer drinken (alleen water mag!), eten of roken.

Hoe?

  • Tussen 7 en 8 uur meld je je bij de afdeling Klinisch Chemisch Laboratorium (poli 7) in het Westfriesgasthuis in Hoorn.
  • Op de poli wordt eerst ‘nuchter bloed’ afgenomen (door middel van bloedafname uit de arm). De nuchtere glucosewaarde in het bloed wordt bepaald.
  • Je krijgt een oplossing van glucose in water aangeboden welke je binnen 5 minuten op moet drinken.
  • 2 uur na het drinken van het suikerdrankje wordt opnieuw bloed afgenomen.

Verder:

  • Wanneer je tijdens de test misselijk wordt, meld dit dan bij de balie op de poli.
  • Tijdens de test mag je niet eten, drinken of roken. Dit mag na afloop van de test weer wel. Verder mag je tijdens de test ook zo min mogelijk bewegen, omdat ook met beweging suikers worden verbrand en dit invloed heeft op de uitslag van de test.

Uitslag: de nuchtere bloedsuiker moet onder de 7.0 mmol/l zijn, de bloedsuiker 2 uur na het drinken van het suikerdrankje moet onder de 7.8 mmol/l zijn. De uitslag van het onderzoek komt binnen bij ons. Wij nemen telefonisch contact op wanneer de uitslag afwijkend is, als je na 3 werkdagen niets gehoord hebt, kun je ervan uitgaan dat de uitslag goed is.

Bij een afwijkende uitslag stellen we de diagnose zwangerschapsdiabetes.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.